Kasvissosekeitto on leivän parhaita kavereita. Keitto onkin ympärivuoden mieltä lämmittävää ruokaa ja sitä voi valmistaa kerralla useammaksi päiväksi arjen kiireitä tasapainottamaan.
Keitto
Munaton
Pääruoka
Saaristolaislimppu
Jaa:
Ainekset
rypsiöljyä3 rkl
bataattia (n.1 keskikokoinen)400 g
tomaattia (2-3 kpl)200 g
valkosipulin kynsiä (n.10g)3 kpl
chili1/2
sipuli (keskikokoinen n.70g)1 kpl
porkkanaa (2-3 kpl)300 g
hienoa merisuolaa3 tl
vettä1 l
smetanaa120 g
sambal oleik chilitahnaa4 tl
(tarvittaessa mausta suolalla)
Saaristolaislimppua tai kauraleipää
Valmistusohjeet
Ota iso laakea kattila ja laita öljy kattilan pohjalle. Paloittele tomaatti lohkoiksi ja kuori sekä paloittele muut vihannekset, sekä juurekset. Laita joukkoon (halutessasi) myös puolikas chili, josta on poistettu siemenet.
Laita kattila liedelle ja lämpötila reilulle keskilämmölle, kaada paloitellut ainekset kattilaan ja kuullota aineksia hyvin sekoittaen muutaman minuutin ajan. Lisää vesi kattilaan (veden pitäisi juuri peittää kaikki ainekset) ja anna ainesten kypsyä lempeästi kiehuen kannen alla (n.25-30 minuuttia). Kun bataatit ja porkkanat ovat pehmeitä, ota kattila pois liedeltä, keitto on valmista soseutettavaksi.
Kaada noin puolet keitinliemestä erilliseen kulhoon ja soseuta muut ainekset kattilassa sauvasekoittimella. Lisää keitinlientä keittoon sen mukaan miten paksua haluat keitosta. Maista lopuksi suola ja lisää sitä tarvittaessa.
Sekoita smetana ja sambal oleik tahna keskenään sekaisin, lisää tarvittaessa vielä suolaa. Tarjoile kasvissosekeiton kanssa.
Koristele keitto halutessasi korianterilla ja chiliviipaleilla. Nauti paahdettujen kauraleipäviipaleiden tai saaristolaislimppuviipaleiden kanssa, näiden leipäviipaleiden päälle sopii erityisen hyvin keittoruoan kaveriksi voi ja kermajuusto.
Vinkki! Voit halutessasi tehdä keitosta myös kermaisen version. Kuumenna tuolloin kuohukermaa 2 dl ja lisää se kasvisten joukkoon kun aloitat soseuttamaan kasviksia.