Sadonkorjuun aika on nyt – hyödylliset vinkit herkkuihin

Sadonkorjuun aika elo- ja syyskuussa on palkitseva hetki, kun pitkän kasvukauden aikana suurella sydämellä tehty työ tuottaa vihdoin tulosta tai ihan konkreettisesti hedelmää. Viljapellot puidaan ja viljasta tehty leipä nautitaan puutarhojen, kasvimaiden ja metsän herkullisten antimien ollessa parhaimmillaan, niin suoraan pöytään kuin talven varalle säilöön. Tässä muutama hyödyllinen vinkki, joilla varmistat onnistuneen sadonkorjuun puutarhastasi ja tuoreet kasvikset ja hedelmät pitkälle talveen.

Vihannekset ja juurekset

Vihannekset, kuten porkkanat, perunat ja punajuuret, ovat satokauden tutuinta antia maan uumenista.
Varhaisperunat on jo nostettu ja nautittu mutta myöhemmän vaiheen perunat nostetaan nyt elokuulla ja kaikkein myöhäisimmät perunat vielä lokakuussa. Perunoiden lehdet alkavat kellastua, kun mukulat ovat valmiita nostettaviksi. Perunat säilyvät parhaiten viileässä (4–8 °C), pimeässä ja kuivassa paikassa. Ihanteellinen säilytyspaikka on kellari tai viileä varasto. Perunat kannattaa säilyttää ilmavasti, esimerkiksi rei’itetyissä laatikoissa tai säkeissä. Tämä estää homeen ja mädäntymisen. Perunaa käytetään monipuolisesti ruoanlaitossa ja myös leivonnassa. Niin myös Uotilan perunalimpussakin, jossa on aitoa perunaa raaka-aineena.

Porkkanat ovat parhaimmillaan nostettaviksi elo-syyskuussa. Porkkanat säilyvät parhaiten viileässä (0–4°C) ja kosteassa paikassa. Kellari, jossa on korkea ilmankosteus, on hyvä säilytyspaikka. Poista porkkanoiden naatit ennen säilytystä, jotta ne eivät vie porkkanan kosteutta.

Punajuuret kasvavat pisimpään ja niitä nostetaan elokuusta alkaen mutta viimeistään ennen pakkasia, jotta ne eivät vaurioidu. Punajuuret säilyvät parhaiten viileässä (0–4°C) ja kosteassa paikassa, kuten kellarissa. Punajuuret voi säilyttää hiekan tai turpeen sisällä kerroksittain, tästä säilytystavasta pitää myös porkkana.
Perunaa, porkkanaa tai punajuurta ei kannata pestä ennen viileissä tiloissa säilyttämistä, jotta ne säilyvät paremmin. Peseminen poistaa niiden luontaisen suojakerroksen. Säilytystilojen ilmanvaihdon kanssa on hyvä olla tarkkana; varmista, että säilytyspaikassa ilma vaihtuu hyvin, sillä se estää kosteuden kertymisen ja homeen muodostumisen.

Jos säilytystilaa ei ole riittävästi, porkkanat ja punajuuret voi myös pakastaa. Keitä ne kevyesti ennen pakastamista, jotta rakenne säilyy paremmin.

 

Hedelmäpuut ja marjapensaat

Omenat, päärynät ja luumut kannattaa poimia, kun ne irtoavat helposti oksasta ja ovat saavuttaneet täyteläisen värinsä ja makunsa. Näiden puutarhan ihanuuksien sadonkorjuun hetki koittaa tyypillisesti elo-syyskuussa.

Nämä hedelmät ovat parhaimmillaan heti tuoreena sellaisenaan, leivonnassa, ruoanlaitossa tai säilöttynä. Säilöä voit kuivattamalla, pakastamalla, tekemällä hilloja, mehuja tai erilaisia säilykkeitä. Sellaisenaan omenat ja päärynät säilyvät hyvin viileässä ja pimeässä paikassa, kuten kellarissa.

Omenat voi säilöä kellariin mutta huomionarvoista on, että omenat tuottavat etyleeniä, mikä nopeuttaa muiden hedelmien kypsymistä. Siksi ne kannattaa säilyttää erillään muista. Omenat voi säilyttää laatikoissa mutta niitä ei kannata asettaa päällekkäin, jotteivat ne vahingoitu.

Yrtit

Elokuu on ihanteellinen aika monien yrttien sadonkorjuulle, tällöin ne ovat yleensä saavuttaneet optimaalisen kasvun ja maun ennen syksyn kylmempien säiden alkamista.

Elokuussa säilöön kerättäviä yrttejä ovat mm.

  • Basilika – käytä tuoreena salaateissa, pestossa ja pastoissa. Säilö pakastamalla sellaisenaan pilkottuna pieneksi tai yrttiöljynä.
  • Minttu – käytä tuoreena teessä, salaateissa ja jälkiruoissa. Säilö kuivaamalla tai pakastamalla.
  • Oregano – käytä tuoreena tai kuivattuna pizzan, pastan ja kastikkeiden mausteena.
  • Timjami – käytä tuoreena tai kuivattuna liharuokien, keittojen ja kastikkeiden mausteena.
  • Rosmariini – käytä tuoreena tai kuivattuna liharuokien, perunoiden ja leipien mausteena.
  • Salvia – käytä tuoreena tai kuivattuna liharuokien, erityisesti siipikarjan, mausteena.
  • Persilja – käytä tuoreena salaateissa, keitoissa ja koristeena. Säilö pakastamalla.
  • Rakuuna – käytä tuoreena tai kuivattuna kalojen, kastikkeiden ja marinadien mausteena.
  • Sitruunamelissa – käytä tuoreena teessä, salaateissa ja jälkiruoissa. Säilö kuivattuna tai pakastettuna.
  • Laventeli – käytä Kuivattuna teessä, leivonnassa ja koristeena.
  • Korianteri – käytä tuoreena salaateissa, salsassa ja curryn mausteena. Säilö pakastamalla.

Muista vielä nämä

Pakastaminen: Pakasta yrtit, vihannekset ja hedelmät, jotta ne säilyvät tuoreina pitkään. Voit myös tehdä valmiita seoksia, kuten peston tai soseet. Yrtit kannattaa pakastaa pieneksi hienonnettuna.

Säilöminen: Tee hilloja, mehuja tai säilykkeitä ylijääneistä hedelmistä ja marjoista. Tämä pidentää niiden säilyvyyttä ja tuo kesän maut talven keskelle. Omena tai päärynämehusta onkin ihana keitellä myös glögiä syksyllä.

Kompostointi: Kompostoi kasvien varret ja lehdet. Tämä rikastuttaa maata ja vähentää jätteen määrää.

Jatkuva korjuu läpi satokauden: Jatkuva korjuu ja ylijäämäkasvien käyttö pitävät puutarhan tuotteliaana ja vähentävät ruokahävikkiä.

Uotilan Leipomo – Perinteistä leivontaa vuodesta 1941

Uotilan Leipomo on aina ollut edelläkävijä perinteitä arvostaen. Limppumme leivotaan aina aitoon taikinajuureen ja taatusti 100% suomalaisista viljoista. Emme käytä leivissämme lisä- tai säilöntäaineita, koska sinun hyvinvointisi on meille tärkeää!

Tutustu meihin