Joulu on ihanaa aikaa, mutta usein ruokaa valmistetaan yli tarpeen. Jos kotona jää kinkun rippeitä, ylimääräisiä joululaatikoita tai suklaata, älä heitä pois – näistä voi loihtia herkkuja vielä joulun jälkeenkin. Seuraavassa muutama vinkki joulun tyypillisimpiin hävikkiruokiin ja niiden uusiokäyttöön.
Kinkun ja kalkkunan rippeet ovat tyypillistä jouluruokahävikkiä, sillä vaikka niitä syödään monta päivää, lopulta monelle tulee “ähky”. Kinkusta ja kalkkunasta on moneen herkkuun kuten Uotilan meheviin nyhtöleipiin tai lihakeittoon. Näihin voit käyttää kinkkua tai kalkkunaa. Myös kinkutäytteiset uuniperunat, kinkkukastike pastalle tai joulupitsat maistuvat koko perheelle.
Perinteisiä laatikoita jää usein yli – lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja perunalaatikkoa. Laatikot voi mainiosti pakastaa, mutta niistä voi myös tehdä uusia ruokia: kokeile vaikkapa laatikkokasvispihvejä tai “muffineja”, joissa laatikkosekoitus paistetaan muffinssivuoissa.
Jouluna saadaan ja annetaan suklaata, ja sitä saattaa jäädä kaappiin vielä uuden vuoden puolelle. Ylijäämäsuklaasta voi valmistaa esimerkiksi suklaakeksejä, tai mitä herkullisimman suklaakaakaon. Konvehdit sulavat helposti kuumaan maitoon tai kaurajuomaan. Sulatettu suklaa toimii myös hyvin kastikkeena hedelmille, kuten banaanille ja omenalle tai jäätelölle. Jos makeaa on tullut naposteltua liikaa, osa suklaista säilyy pakastettuna kevääseen asti!
Kuivahtaneet piparkakut puolestaan sopivat mainiosti jälkiruokien pohjaksi – murusta piparkakkuja jogurtin tai jäätelön joukkoon, tai tee piparkakkupohja juustokakulle.
Yli jääneistä joululeivistä voi valmistaa ylellisen Uotilan mätipellin, johon voit oman maun mukaan lisätä mukaan esimerkiksi muita joulun kalapöydästä jääneitä herkkuja.
Juustotarjottimelta jää usein tähteitä, joita voi hyödyntää keitoissa, pastoissa ja piirakoissa. Erityisesti kovemmat juustot voi pakastaa, jos niitä ei ehdi käyttää heti. Myös erilaiset juustosekoitukset sopivat hyvin uuniruokiin, kuten peruna- tai kasvisgratiineihin. Uuden vuoden juhliin ja pikkujouluihin sopii erinomaisesti Uotilan juustokranssi.
Jouluna keitellään usein riisipuuroa, mutta kaikkia ei syödä kerralla. Lopusta riisipuurosta voi tehdä esimerkiksi riisivanukkaan tai lisätä sitä pannukakku- tai lettutaikinaan. Riisipuuro toimii myös pohjana erilaisille jälkiruokamousseille ja rahkoille.
Kun käytät jouluruokien ylijäämät luovasti, vältät turhaa ruokahävikkiä ja pääset nauttimaan juhlakauden mauista vielä joulun jälkeenkin mutta uudella twistillä. Tällä tavoin myös säästät rahaa ja vähennät ruokahävikkiä, mikä ilahduttaa ympäristöä ja lompakkoa!
Uotilan Leipomo on aina ollut edelläkävijä perinteitä arvostaen. Limppumme leivotaan aina aitoon taikinajuureen ja taatusti 100% suomalaisista viljoista. Emme käytä leivissämme lisä- tai säilöntäaineita, koska sinun hyvinvointisi on meille tärkeää!