Sadonkorjuun kasvissosekeitto

Sadonkorjuun kasvissosekeitto on rakkautta jokaisella lusikallisella. Syksyn satokauden tuoreista kasviksista valmistettu herkullinen ja ruokaisa keitto sopii täydellisesti syksyisiin päiviin ja se on helppo valmistaa. Samettinen rakenne, chilin lempeä lämpö, paahdetut leipäkrutongit ja tuoreet yrtit tekevät sadonkorjuun keitosta erityisen maistuvan.

  • Alkuruoka
  • Keitto
  • Maalaisruislimppu
  • Pääruoka
  • Perunalimppu
  • Saaristolaislimppu

Ainekset

  • salottisipulia2-3 kpl
  • valkosipulinkynttä5-6
  • kirsikkatomaatteja500 g
  • porkkanaa, kuorittuna ja viipaloituna (noin kahdeksan keskikokoista)600 g
  • kasvislientä tai vettä8 dl - 1 litra
  • kuivattua chiliä tai puolikas tuore chili1,5 tl
  • hienoa merisuolaa1 rkl
  • Mustapippuria maun mukaan
  • Tuoreita yrttejä esimerkiksi lehtipersiljaa tai timjamia mauksi ja koristeluun
  • oliiviöljyä kasvisten freesaamiseen0,5 dl
  • leipäsiivua (Uotilan Perunalimppu, Ruislimppu tai Saaristolaislimppu)4
  • rypsiöljyä3-4 rkl

Valmistusohjeet

  1. 1. Kuumenna oliiviöljy suuressa kattilassa keskilämmöllä. Lisää pilkotut sipulit, valkosipulit ja porkkanat. Freesaa muutama minuutti kunnes ne ovat pehmenneet ja hieman läpikuultavia.
  2. 2. Lisää chili, kuivattu tai tuore, freesaa edelleen muutama minuutti, jotta kasvikset saavat hieman paahteista väriä ja makua.
  3. 3. Kaada kasvisliemi tai vesi kattilaan siten, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja anna keiton kiehua kannen alla noin 30 minuuttia.
  4. 4. Lisää joukkoon tomaatit.
  5. 5. Keitä kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet.
  6. 6. Kaada puolet keitinliemestä erilliseen kulhoon.
  7. 7. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi. Mikäli haluat keitosta ohuempaa, lisää lientä joukkoon. Kermaisemman keiton saat lisäämällä joukkoon kermaa tai tuorejuustoa; mikäli lisäät näitä, kiehauta keitto vielä kerran.
  8. 8. Tarkista maku ja täydennä suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  9. 9. Paahda leipäkuutiot kuumalla pannulla öljyn kanssa n. 2-3 minuuttia välillä sekoittaen. Krutongeiksi sopivat mitä tahansa Uotilan limpuista.
  10. 10. Viimeistele keitto myös tuoreilla yrteillä tai yrttiöljyllä.
  11. 11. Kutsu läheiset pöytään ja nauttikaa!
  12. Vinkit:
  13. - Tomaatti tuo keittoon paljon makua, se kannattaa ehdottomasti muistaa porkkanoiden kaveriksi mukaan.
  14. - Samettisen keiton salaisuus on keittäminen: keitä kasviksia pitkään ja vähän päälle.
  15. - Keittoon sopivat mukaan porkkanoiden ja tomaattien kaveriksi myös kesäkurpitsa, keltajuuret ja vaikka myös kukkakaali.
  16. - Valmistat helpon yrttiöljyn sekoittamalla tuoreita yrttejä, suolaa, valkosipulia ja oliiviöljyä tehosekoittimella tasaiseksi. Öljyä kannattaa lisätä pikkuhiljaa, jotta sitä ei mene liikaa, näin yrttien maut korostuvat parhaiten.

Leipäsuositus

Maalaisruislimppu

KOKEILE MYÖS NÄITÄ

LISÄÄ RESEPTEJÄ RUISLIMPUSTA